Gå direkt till innehåll

Blogginlägg -

​Vad andra inköpare inom juicebranchen aldrig gör…

Vad andra inköpare inom juicebranchen aldrig gör…

Mitt jobb är att köpa in frukt och grönsaker till vårt presseri här i Brämhult. Det är en ständig kamp för att hålla precis rätt mängd på lager, hitta den perfekta balansen mellan olika ursprung och regioner och en lagom mängd frukt på väg hit med båtar för att kunna matcha de ordar vi får från butikerna. Allt vi gör pressas eller blandas på order, fylls på flaska och skickas ut mot butikerna nästa dag.

Det låter inte så konstigt.

Och det är det inte heller. Fast det är inte såhär man gör juice i juicebranchen. Istället köper man in färdigpressad juice från odlingsländerna (oftast Brasilien och Florida) med hållbarhet på mellan 12 och 18 månader och fyller på förpackningar här i Europa. Till och med det som kallas för ”färskpressat” eller ”inte från koncentrat” gör så. Bra juice, bara frukt, men färsk är den inte.

Hmm.. tänk att bara kunna bestämma exakt smakprofil på apelsinjuicen, skicka det till leverantörer och få ett pris. Veta precis vad man får, till vilket pris, hur det smakar och vad det kostar. Vad tråkigt livet skulle bli! JAG ÄLSKAR UTMANINGAR!

Inga diskussioner om vilket utbyte (hur saftiga) apelsinerna är. Ingen diskussion om brix (hur söta), ingen morgonprat med vår mästerblandare Musse om precis vilka apelsiner vi skall blanda i dagens pressning.

Inga båtar som blir försenade, inga tullavgifter som är oförutsedda. Inga lastbilar att kolla när de kommer hit.

Inga roliga historier om ormar (visserligen döda, men ändå) som kommit med apelsinerna. Inga resor för att träffa odlare bland apelsinträden. Inget tjafs mellan kollegor om att ”hur hade du tänk att vi skall pressa de där apelsinerna som är för små/stora/konstiga/gröna/sura/söta…” Inget klämmande, kännande, smakande, luktande vid fruktens ankomst till presseriet.

För vet du vad? Jag skulle inte byta mitt jobb mot att köpa juice på tank för allt i världen! Att få resa se frukten när den kommer hit och flaskorna som går iväg nästa morgon!

Varma hälsningar från Brämhult,
Veronica

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Ulrika Lång Gerdén

Ulrika Lång Gerdén

Presskontakt International Sr Brand Manager Brämhults +46 (0)33 20 45 68
Marie Lansinger

Marie Lansinger

Presskontakt International Marketing Director +46 33 - 722 66 03