Gå direkt till innehåll
Ny hållbarhetsmärkning för juice ska hjälpa konsumenten att välja hållbart

Pressmeddelande -

Ny hållbarhetsmärkning för juice ska hjälpa konsumenten att välja hållbart

God Morgon® kommer från och med november 2020 att hållbarhetsmärka produkter som innehåller juice från frukt och grönsaker odlade på hållbarhetscertifierade gårdar. Märkningen heter ”Sustainably Grown”.

Bakom märkningen ligger det globala branschinitiativet The Sustainable Juice Covenant. Målet med initiativet är att göra produktion av frukt- och grönsaksjuice, puréer och koncentrat 100 procent hållbar fram till 2030.

”Sustainably Grown” kommer att tryckas på juiceförpackningar där God Morgon fått verifierat att gårdarna som levererat råvaror till juicen uppnått de uppsatta kriterierna inom social och miljömässig hållbarhet. Här ingår exempelvis frågor om arbetsvillkor, användning av bekämpningsmedel och konstgödsel samt koldioxidutsläpp.

- Märkningen “Sustainably Grown” har tagits fram för att hjälpa konsumenterna att göra ett hållbart val. Vi är stolta att vara en del av detta branschinitiativ där vi tillsammans tar ett ansvar för människor och miljö på en global nivå, säger Pernilla Morén, ansvarig för innovation och hållbarhet på Eckes Granini Sverige som äger God Morgon.

Vid verifieringen av gårdarna används det internationellt erkända verktyget The Farm Sustainability Assesment (FSA). De delaktiga gårdarna förbinder sig till en förbättringsplan som innebär att de löpande förbättrar sitt sociala och miljömässiga arbete. Dessutom kan de via FSA-verktyget få hjälp och råd kring hur de kan utveckla sitt hållbarhetsarbete.

Märkningen ”Sustainably Grown” kommer till en början att finnas på tre God Morgon produkter: Apelsin 1L, Apelsin 1,75L och Sweet Orange 1L. Målet är att kontinuerligt öka andelen hållbara juicer för att år 2030 enbart ha hållbar juice i sortimentet.

Klimatsmartare förpackning
God Morgon har även förbättrat sina kartonger utifrån ett hållbarhetsperspektiv. Genom att byta ut den tunna plastbarriären i kartongen och hela korken till biobaserad plast av tallolja får förpackningen 25 procent lägre koldioxidutsläpp jämfört med den tidigare förpackningen (källa: Elopak).

Resterande 75 procent av koldioxidutsläppen klimatkompenseras via två projekt. Ett i Uganda som syftar till att öka andelen bränsleeffektiva spisar vilket i sin tur minskar utsläppen och bidrar till ekonomisk tillväxt. Det andra är ett projekt i Borneo som skyddar den lokala regnskogen och orangutangerna som bor där.


För ytterligare information kontakta:
Josefin Nordmark, Brand Manager God Morgon®,
josefin.nordmark@eckes-granini.com, 072-968 70 75


Bakgrundsfakta
Sustainable Juice Covenant är ett globalt initiativ där målet är att göra handel med frukt- och grönsaksjuice, puréer och koncentrat 100% hållbart fram till 2030. Bakom initiativet står Sustainable Trade Initiative, en organisation som grundades av den holländska regeringen 2009 för att göra internationella leverantörskedjor mer hållbara. Ett flertal stora aktörer inom juicebranschen är med i initiativet och det backas av den europeiska branschorganisationen för juicebranschen, AIJN.

För att utvärdera gårdarnas arbete används det internationellt erkända Farm Sustainability Assessment (FSA). FSA-verktyget ligger under plattformen Sustainable Agriculture Initiative (SAI) och bygger på en självskattning som gården gör och som täcker sociala och miljömässiga kriterier. Denna följs sedan upp av en oberoende granskare.

Eckes Granini, en av Europas ledande juiceproducenter, har introducerat märkningen ”Sustainably Grown” som kommer att användas i flera länder i Europa. 

Ämnen

Taggar


God Morgon® är ett av Sveriges mest älskade juicevarumärken och har både klassiska storsäljare som apelsin- och äppeljuice och spännande blandsmaker. God Morgon® använder bara solmogen, handplockad frukt i sina produkter och lanserade ekologisk apelsinjuice redan år 2000. I dag är man störst i Sverige på kyld ekologisk juice. https://godmorgon.com/se/

Presskontakt

Marie Lansinger

Marie Lansinger

Presskontakt Marketing Director +46 33 - 722 66 03

Relaterat material