Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Världspremiär: skalfria apelsiner

Centrum För Fruktförädling i Brämhult har på naturlig väg utvecklat apelsinsorten Bremhultia Pressura – utan skal.

Apelsinen ligger ofta ensam kvar i fruktkorgen. Många upplever den som jobbig att skala, med fläckar på kläder och klibbiga händer som resultat. Detta är beklagligt eftersom apelsinen är ovanligt rik på c-vitamin, järn och kalcium samt motverkar bakterier och hjälper oss att undvika förkylningar.

- För att uppmuntra fler att äta apelsiner, presenterar vi nu en förädlad variant av frukten - utan skal. Sorten är döpt till Bremhultia Pressura, naturligt utvecklad genom korsning av befintliga apelsinsorter med förhoppningen att börja odlas runtom i världen inom kort. Målet är att nå samma popularitet som kärnfria vindruvor, men med bibehållet näringsinnehåll, säger Stina Haglund, utvecklingschef på Centrum För Fruktförädling.

Avsaknaden av skal gör inte bara Bremhultia Pressura lättare att äta, utan minskar också transportkostnaderna: varje år importeras ungefär 80 000 ton apelsiner till Sverige, en siffra som nu kan sänkas med nästan tio procent. Detta är ett hårt slag mot landets bönder och biogasanläggningar, som använder våra apelsinskal till att mata kor, driva lokaltrafik och värma hus.

För mer information om Bremhultia Pressura, kontakta Stina Haglund (telefon 070-9774567), utvecklingschef på Centrum För Fruktförädling.

Ämnen

Kategorier


Brämhults tillgodoser behovet av färska juicer, smoothies och fruktdrycker i Sverige och övriga Norden. Till Brämhult kommer 400 ton citrusfrukter och morötter i veckan, som pressas och levereras efter beställningar varje arbetsdag. Det finns inget lager med färdig juice; kunderna dricker en juice som är gjord så nära konsumtionstillfället som möjligt, om de inte pressar frukten själva hemma förstås.

Kontakter

Ulrika Lång Gerdén

Ulrika Lång Gerdén

Presskontakt International Sr Brand Manager Brämhults +46 (0)33 20 45 68
Marie Lansinger

Marie Lansinger

Presskontakt International Marketing Director +46 33 - 722 66 03